Aufruf – Bulgarisch

Убийството няма давност!

На 17 август 1987г., след 46 годишно лишаване от свобода, приключва живота на последният затворник от Шпандау при мистериозни обстоятелства.

През ранния следобед на деня на смъртта се разпространи новината, че на възраст от 93 години Рудолф Хес се е самоубил. Само за няколко дни съюзническите директори на затворите предоставиха четири различни версии за обстоятелствата около предполагаемото самоубийство.

Всяка версия само само увеличава съмненията върху достоверността на тезата за самоубийство. Успоредно с това беше направен опит за изясняване на случилото се, от страна на семейството на починалия старец, като се хвърли светлина по случая с помощта на широката общественост. Резултатите от проучванията не се припокриват с предоставените тези за самоубийство. Към днешна дата смъртта на Рудолф Хес все още не е окончателно изяснена. Една от причините за това е заключването на файловете по случая от страна на англичаните за 30 години. Без тези документи остава недоказуемо дали наистина изобщо има някакви доказателства по тезата за самоубийство или просто се опитват да прикрият престъпление.

Тази година ще се отбележат 30 години от смъртта на последният затворник от хилядни затвор. С тези 30 години изтича и времето, за което бяха заключени документите по случая Хес. С това става възможно по правен път да се обнови случая и така всяка пропаганда по него да бъде изяснена.

Изглежда, че до днес съдбата на Рудолф Хес не буди много интерес у Бундесрепубликата, като че ли 30 години след смъртта му, 72 години след края на Втората световна война, 76 години след полета до Англия, все още искат да оставят мантията на мълчанието върху задкулисните поводи по случая. Това е много тромав ход за страна, в която всички граждани би следвало да имат равни права.

Независимо от това какво значение има едно лице за времето, в което живеем, законът има задачата да изясни въпроса дали се касае за убийство или самоубийство. Гробното мълчание не трябва и не може да бъде възможно в една правова държава.

Затова на 17 август 2017г. искаме да получим окончателно освобождаване на файловете по случая и обществена изява по свързана с обстоятелствата за смъртта на Рудолф Хес в Берлин – Шпандау.

30 години спекулации и пропаганда са достатъчни!

В следващите седмици и месеци този сайт ще придружава мобилизирането на демонстрацията под мотото „Убийството няма давност! Направете документите обществени – правота вместо отмъщение!“.