Aufruf – Serbisch

Убиство је једини злочин који не застарева.

Седамнаестог августа 1987. године, након четрдесетшестогодишње робије, последњи затвореник затвора Берлин Шпандау умро је под мистериозним околностима.

Тог дана се брзо проширила вест да је деведесеттрогодишњи Рудолф Хес извршио самоубиство у раним поподневним часовима. У наредних неколико дана, савезнички управници затвора јавности су представили четири различите верзије његове смрти.

Свака од тих верзија је само повећавала сумње у кредибилитет тезе о самоубиству. Истовремено, породица покојника је уз широку подршку јавности покушала да разоткрије истину о смрти последњег затвореника у Шпандау. Резултати те истраге нису могли да се помире са званичном тезом о самоубиству. До данашњег дана, крај живота Рудолфа Хеса остаје обавијен велом тајне. Један од разлога за то је и недоступност истражних докумената које су Британци склонили од очију јавности. Без приступа тим документима, не може се са сигурношћу утврдити да ли прича о самоубиству иза себе има довољно доказа, или се ради о прикривеном злочину.

Ове године се навршава три деценије од смрти последњег затвореника затвора Шпандау. Тиме се завршава и законски период у коме истражни документи могу да се чувају као поверљиви. Коначно постаје могуће правним средствима решити овај случај ван оквира било какве пропаганде.

Интересовање савезне репулике за случај Рудолфа Хеса је до сада било веома оскудно. Тридесет година након његове смрти, седамдесет две године након краја Другог светског рата и седамдесет шест година након његовог чувеног лета у Енглеску делује као да постоје они који би цео случај и даље држали под велом тајне. Држава у којој сви људи наводно имају једнака права с тим у вези понаша се траљаво.

Независно од нечијег животног дела и његовот утицаја на светску историју, уставна је обавеза државних органа да утврде да ли је неко страдао самоубиством, или је био жртва злочина. Заташкавање истраге не би требало да буде могуће у оквирима једне правне државе.

Према томе, 19. августа 2017. године, желимо да јавно истакнемо наш захтев за објављивањем истражних докумената и утврђивањем коначне истине о околностима под којима је Руфолф Хес окончао свој живот у Берлин-Шпандау.

Тридесет година пропаганде и нагађања је више него довољно.

Овај веб сајт ће се бавити мобилизацијом демонстраната под слоганом: „Убиство не застарева! Објавите документа – Правда а не освезта!“